Forfatterintervju: Lyrisk duo fra fortid, nåtid og inn i evigheten

Forfatterintervju med Ellen Gill Johannessen, skrevet av Christian W. Holst 

Dette intervjuet ble mandag publisert på forlagets hjemmeside, www.publicabok.no

En mor som begynner å skrive dikt fra rundt 1950 og får dem publisert i den lokale presse, Familien og KK, og en datter med samme interesse som utgir sine tekster en generasjon senere, er en nyhet i seg selv. Men når mor og datter kommuniserer med hverandre gjennom diktene og er sammen om boken ”To stemmer”, blir det oppsiktsvekkende. Ikke minst fordi moren gikk bort i 2009. Det handler om Astri Gill og hennes datter Ellen Gill Johannessen (f. 1970), begge med røtter fra Arendal og Kristiansand.

− Ideen til ”To Stemmer” kom i sommer. I vår flyttet min far på 81 år inn i en omsorgsbolig, og mine søsken og jeg ryddet og tømte det som hadde vært våre foreldres hjem siden 1985. Da fant vi også alle diktene til mor, og det ble til at det var jeg som tok vare på dem. Noen av dem kjente jeg, andre var helt ukjente. Mens jeg kopierte tekstene inn på Word, leste jeg dem på en ny måte. Jeg tok meg flere ganger i å tenke på tekster jeg selv har skrevet over samme tema, sier Gill Johannessen.

Helt konkret dreier det seg om morens dikt ”Flodbølgen” som er skrevet etter en naturkatastrofe hun fikk formidlet gjennom TV-ruta. Hennes egen tekst ”Tsunamien” tar opp samme emne, og er skrevet etter en annen naturkatastrofe flere tiår senere. Det slo henne at to ulike hendelser beskrevet noenlunde likt, kunne gjøre det mulig å få i stand en lyrisk dialog.

− Jeg gikk i gang med å ordne Astris dikt i fem ulike tema og sorterte egne tekster inn i de samme kategoriene. Jeg endte opp med rundt femti dikt som utdyper universelle tema og følelser, menneskelige relasjoner og reaksjoner. Jeg fant ut at dette ikke lenger behøvde å være et rent familieprosjekt, og at det burde ha interesse og potensial for et større publikum, fortsetter Gill Johannessen.

Diktskrivingen til Asti Gill tilhørte hennes voksenverden, og barna var ikke involvert i særlig grad. Da datteren begynte å skrive, hadde de noen fine stunder sammen hvor hun lærte henne litt om rim og rytme, men diktskrivingen var aldri sentral i deres mor-datter-forhold.

− Nå er det snart fem år siden min mor døde, og det å kunne utgi en bok sammen med henne, er både gøy og vemodig. Jeg skulle ønske vi hadde kommet på dette mens hun levde. Jeg er dypt takknemmelig, stolt og glad over å kunne virkeliggjøre dette nå, sier Gill Johannessen.

Det ligger tydelige nyanseforskjeller i de to stemmene.                                                                            − Mors dikt er skrevet gjennom et langt liv. De eldste er fra tenåringstiden på Tromøya i Arendal.  Hun skildret gjerne de store hendelsene som krig, naturkatastrofer og hungersnød. Jeg uttrykker meg kanskje mer innadvendt om indre følelser og stemninger. Den eneste kritikken jeg kan huske å ha fått når det gjelder mine dikt, var at hun syntes jeg skrev for trist. Når det er sagt, kommer det klart fram i ”To stemmer” at vi er i harmoni med hverandre, sier Gill Johannessen som allerede har diktsamlingen ”3898 ord om livet” på samvittigheten.

Hun håper det vil være noe for enhver smak i ”To stemmer”, men tror den først og fremst vil henvende seg til kvinner i alle aldre. Hun velger ut tekstene ”Lengsel IV” og ”Blomsterkransen” som representative for både for diktsamlingen og mor-datter-forholdet.

Lengsel IV (utdrag)

Det ble så stille da du gikk

det var som om jeg sluknet, et øyeblikk

Jeg så du følte vondt, du med

Timene var gått så hastig av sted

 

Jeg ville holde deg tilbake

men ordene kom ikke ut

Jeg visste jo at du måtte dra

nyttet ikke med gråt og sut

 

”Hulen din” er så stille og tom

den rommer din atmosfære

Her er det allikevel mye av deg

Og engang er du tilbake, min kjære

Astri Gill

Blomsterkransen

Min første blomsterkrans

bandt du sammen selv

På hyttas bryggedans

i barndommens sommerkveld

 

Hver sommer

gjentok vi den gode stunden

Minnene kommer

her jeg går gjennom lunden

 

Din siste blomsterkrans

ligger på din kiste

For i livets farveldans

måtte jeg deg miste

Ellen Gill Johannessen

 

− Jeg er veldig spent på mottakelsen. Samtidig er jeg klar over at det bare er et år siden sist ga ut en lyrikkbok, og at det kanskje ikke er så mange som ønsker å gi en diktsamling av samme forfatter to år på rad i julepresang? Men jeg tror ”To stemmer” også vil tiltrekke seg eldre lesere grunnet mors tekster. Jeg vil benytte enhver anledning til å formidle at det her er snakk om to stemmer fra to generasjoner, avrunder Gill Johannessen.

2013-12-17 11.45.21

Av Christian W. Holst

Advertisements

About ellengry

www.ellengry.wordpress.com www.skrivegleden.wordpress.com www.passionforart.net
This entry was posted in Å skrive, Min andre bok, Presseomtale and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Forfatterintervju: Lyrisk duo fra fortid, nåtid og inn i evigheten

  1. Pingback: Boken på vent: Julelektyre | Skrivegleden

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s