Jeg har endelig lest «Hundreåringen som krøp ut av vinduet og forsvant» av Jonas Jonasson

2013-10-15 15.09.00

Det er nesten så jeg ikke har turt å innrømme det. Men Jonas Jonassons bok om Allan Karlsson, er en av de få bøkene jeg har begynt å lese og så ikke fullført. Jeg vet ikke om det var høstmørket og krimsesongen som lokket meg bort fra historien, eller hvorfor den ikke fenget meg, men faktum er at etter en vel 100 sider lest, ble boken liggende, ignorert.

Etter hvert som jeg har lest og hørt andres begeistring for Allan Karlsson og beretningen om hans liv, har jeg fått et stikk av dårlig samvittighet av at jeg hadde forlatt ham mens han kjempet mot fasismen i Spania. En forklaring jeg har brukt for meg selv, er at min utgave av boken er nok en gang en «arvebok» fra min søster som bor i Frankrike, og det å lese en svensk forfatter oversatt til fransk, ble litt absurd.

Men, nå er jo filmen om Allan Karlsson her, og jeg lot meg lokke av venninnegjengen til å bli med på kino. Akkurat denne kvelden så var det kino og ikke filmen som trakk meg mest, og kanskje derfor, fordi jeg ikke hadde noen forventninger, så ble denne kvelden utrolig bra!

Allan Karlsson er jo en eldre versjon av Forrest Gump! Det hadde ikke jeg fått med meg i løpet av høstens forsøk på å lese boken. Så for tre dager siden, satte jeg meg ned igjen, med en god kopp te og ullpledd, og gav Jonas Jonassons bok et nytt forsøk. Nå hadde jeg jo bildene fra filmen i hodet, og nå ble boken et gjensyn med mennesker jeg var blitt glad i. Og selv om jeg fremdeles leser den franske utgaven, gir jo boken en mer detaljrik utgave av 100åringens liv, og jeg er virkelig glad jeg gav den et nytt forsøk.

Allans motto om at «man skal ikke tenke og gruble for mye» er det siste hans mamma sier til ham før hun dør, og Allan holder fast ved det, gjennom et langt liv i møte med mange historiske begivenheter og personer. Jonas Jonasson gir en fantastisk kavalkade over europeisk historie gjennom et langt liv, og det er Allan Karlsson er mye mer enn en «Gamling som ikke ville feire bursdagen sin» som boken heter så passende på fransk.

Både boken, og filmen, anbefales varmt!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

About ellengry

www.ellengry.wordpress.com www.skrivegleden.wordpress.com www.passionforart.net
This entry was posted in Bokliste januar -desember 2014 and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Jeg har endelig lest «Hundreåringen som krøp ut av vinduet og forsvant» av Jonas Jonasson

  1. Elin says:

    Jeg har sett filmen sammen med mamma, det var en veldig morsom og fin film. Jeg har kjøpt boken til min mamma, så gleder meg til å gi den til henne på morsdagen. Veldig lyst til å lese boken selv en gang også 🙂

    Like

  2. Pingback: BOKEN PÅ VENT: ANALFABETEN SOM KUNNE REGNE AV JONAS JONASSON | Skrivegleden

  3. Pingback: Jeg har lest “Analfabeten som kunne regne” av Jonas Jonasson | Skrivegleden

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s