Sønnen av Jo Nesbø

Boken Sønnen av Jo Nesbø har jeg hatt stående i bokhylla i lang, lang tid. Jeg hadde en Nesbø-periode for en stund siden, men den ble altfor kort til at jeg kom igjennom alle de bøkene jeg da planla å lese, og siden så har den bare blitt stående. Da jeg skulle til Frankrike i juni, som jeg tidligere har omtalt, så tok jeg med meg Sønnen i håndbaggasjen. Det ble ingen lesing på utfarten, men da jeg endelig hadde funnet lesegleden igjen i min søster hage, så ble det til at jeg begynte å lese litt i den her. Det var først på flyet hjem jeg ble skikkelig grepet av handlingen, og da jeg var tilbake på Kjevik, så hadde jeg ikke mange kapitlene igjen. Det var like før jeg måtte sette meg på flyplassen og lese den ut, det har jeg jo måttet gjøre før, men siden jeg ble hentet, så var vel det litt mye forlangt. Hjemme igjen, tok det et par dager før jeg fant leseroen igjen, men da fikk jeg lest den ut, og hvilken tvist på slutten! Jeg skal ikke røpe noe her, men denne boka anbefales varmt.

2015-07-04 19.56.46

Jeg har selv bodd oppe ved Akerselva i åtte år, og gikk forbi Tranen hver dag på vei til og fra jobb. Kanskje var dette med på å holde min interesse for handlingen, det at det meste skjedde i hva jeg lenge definerte som mitt nærområde.

Fra forlagets side (Aschehoug):

Korrupsjon og organisert kriminalitet er kreftene bak de store dramaene, enten de utspiller seg på Politihuset, i Rådhuset, på snuskete hotellrom i kvadraturen eller blant dopselgerne langs Akerselva. Dette er en skandinavisk “The Wire” i et forstørret hyperrealistisk Sin City-Oslo.

Sonny er en idealfange. I det moderne, fluktsikre fengselet Staten lytter han til de andre innsattes skriftemål og gir dem forlatelse for deres synder. Noen hvisker om at Sonny soner for andres forbrytelser.

Førstebetjent Simon Kefas er en politimann av den gamle skolen. Han har på samme dag fått en ny drapssak og en ny partner.

Sonnys far stod sin sønn og Simon svært nær. For Sonny var faren idolet, for Simon ungdomsvennen og kollegaen. Begges verden ble snudd opp ned da Sonnys far ble avslørt som korrupt og tok sitt eget liv.

Men en dag endrer et skriftemål alt.

Da boka Sønnen kom, fikk den litt blandet mottakelse, og det skjønner jeg. Noen sa de savnet Harry Hole, og jeg er blant de som skjønner at forfatteren ønsker å komme med bøker uten sin legendariske politietterforsker, det er noe med å få lov til å frigjøre seg fra tidligere historier, og på mange måter å begynne fra start igjen. Og jeg likte godt Simon Kefas, som blir hovedetterforsker, og som kjente Sonnys far. Jeg blir også dratt inn av alle detaljene til Jo Nesbø, hans kjennskap og beskrivelser av Oslos underverden, og inngående personbeskrivelser. Han klarer å få meg til å like, samt mislike, en del av persongalleriet i boka, og ved å stadig bringe inn nye spor og retninger, er det ingenting som for meg er gitt i historien før siste side er lest.

Jo Nesbø skriver lett og leseverdig, og han har en actionfylt driv gjennom historien. Jeg likte spesielt kulissene for handlingen, mitt gamle nærmiljø, og jeg likte flere av hovedpersonene godt. Samtidig er jeg enig i at boka bærer litt preg av å være litt vel voldelig og fantasifull til tider, så det blir relativt virkelighetsfjernt og voldsomt. Det religiøse bakteppet i «Sønnen» er velbrukt, med soning, tilgivelse og frelse, og jeg får ikke helt tak på den delen av historien, det blir litt vel søkt, når det er snakk om hevn og botsgang. Handlingens korrupte sider, persongalleriet og omgivelsene er det som jeg liker best med boka, og jeg kan absolutt anbefale boka. Det er ikke for ingenting at dette ble den mest solgte boka i 2014. Den passer godt til late sommerdager og flyturer, så en god feriebok, etter min mening.

Advertisements

About ellengry

www.ellengry.wordpress.com www.skrivegleden.wordpress.com www.passionforart.net
This entry was posted in Bøker jeg anbefaler and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Sønnen av Jo Nesbø

  1. Pingback: Endelig i lesemodus igjen | Skrivegleden

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s